Vraag op Twitter: mag een werkgever een beroepschauffeur dwingen om met glad weer en storm te gaan rijden?

In het algemeen dient de chauffeur zich net als iedere werknemer te gedragen als een goed werknemer (artikel 7:611 BW) en dient hij de arbeid te verrichten die hem is opgedragen binnen de grenzen van algemeen verbindende voorschriften (artikel 6:660 BW), dus mag hij geen werk verrichten in strijd met de wet.

Maar de CAO beroepsgoederenvervoer gaat nog wat verder: (Artikel 7. 1.b. ) De werknemer is verplicht op verzoek van de werkgever alle voorkomende werkzaamheden te verrichten voor zover deze redelijkerwijze van de werknemer kunnen worden verlangd. Hier gaat het er dus om of het nog redelijk is.

Tenslotte is het op grond van Wetgeving vervoer gevaarlijke stoffen (ADR/VLG) verboden om een aantal gevaarlijke stoffen te vervoeren (zie bijvoorbeeld https://www.ilent.nl/onderwerpen/gevaarlijke-stoffen-weg/regels-tijdens-vervoer-gevaarlijke-stoffen-over-de-weg ) en mag de chauffeur dat weigeren bij gladheid.

Gepubliceerd door Mr. H.C. (Hans) van den Akker

transportjurist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: